Białko jest budulcem naszych kości, dlatego nie może go zabraknąć w naszej diecie. Aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej, dziennej dawki tego składnika należy codziennie spożywać porcję nabiału. Mleko przez obecną w nim laktozę, nie każdy może pić, a w jogurtach i kefirze jej nie uświadczymy. 

Gdzie kupić bakterie do produkcji jogurtu?

bakterie jogurtowePiramida żywności przedstawia proporcje żywieniowe, które powinny być przestrzegane przez dorosłą osobę. U jej podstawy znajdują się owoce i warzywa, a następnie produkty zbożowe i nabiał. To co jemy, bezpośrednio wpływa na stan naszego ciała i mózgu, dlatego warto przywiązywać wagę do tego co jemy. Bakterie jogurtowe powodują zdrową fermentację mleka, która wpływa na wartości odżywcze i walory smakowe. Spożywanie naturalnych jogurtów korzystnie wpływa na nasze jelita i chroni błony komórkowe żołądka w trakcie terapii antybiotykowej, dlatego zalecają ich spożywanie lekarze. Jogurty i kefiry są lekkostrawne i mogą je przyjmować osoby z problemami trawiennymi. Jeżeli nie chcemy kupować produktów sklepowych, które często zawierają cukier i konserwanty, możemy samodzielnie wykonać domowy jogurt. Potrzebne nam będą jedynie dwa składniki, mleko pasteryzowane i zdrowe kultury bakterii. Oba składniki mieszamy że sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce, lub przelewamy do pojemnika jogurtownicy. W trakcie produkcji ważna jest stała temperatura na poziomie około czterdziestu stopni Celsjusza, bo w takich warunkach najszybciej namnażają się bakterie. Po upływie około ośmiu, dziewięciu godzin, otrzymamy gotowy do spożycia jogurt. Jeżeli dłużej będziemy przetrzymywać produkt w takiej temperaturze, to otrzymamy kefir o wyrazistym smaku. Bakterie obecne w jogurcie pomagają walczyć naszemu z różnymi wirusami i groźnymi bakteriami. Szczepy zdrowych kultur bakterii możemy kupić niemalże w każdym sklepie z ekologiczną żywnością i będą one w formie proszku, który należy przechowywać w lodówce.

W zależności od produktu jaki chcemy uzyskać, to takie bakterie musimy dobrać, aby fermentacja przebiegła we właściwy sposób. Jogurty są bardzo lubiane przez dzieci, dlatego samodzielne jego wykonanie będzie świetnym pomysłem ze względu na maluchy, które w ten sposób zaspokoją zapotrzebowanie na białko i wapń.